Zeytin 6000 cana nasıl kıydınız?

Zeytin 6000 cana nasıl kıydınız?

Yazının devamında okuyacağınız zeytin ve zeytin ağacı hakkına da ki zeytinin insan hayatındaki yeri ve önemini belirten açıklama ve örneklemleri bir kenara bırakırsak, bu yazının asıl yazılma amacı;

Manisa’ nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi’ nde Kolin Grubu tarafından yapılmak istenen termik santral nedeniyle zeytin ağaçlarının kesilmemesi için nöbet tutan köylülerin direnişine rağmen bir gecede 6 bin zeytin ağacı katledilmesi;
“O ağaç benim evladımdı” diye feryat eden 80 yaşındaki ninenin feryadına aksi sedadır!

Ve soruyoruz 6000 cana nasıl kıydınız?
Yürütmeyi durdurma kararının neden katliamdan 2 saat sonra alındı?
Yerleşim yeri açmak için Filistinlilerin zeytin ağaçlarını kesen zalim İsraillilerden ne farkınız var?

Bu katliamı gerçekleştiren bu katliamın gerçekleşmesine ortaklık eden ve bu katliama sessiz kalan her kişi bu suça ortaktır! 6000 canın günahı vebali boynunuzadır.

Yaşama Dair
“… Yani, öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı,
yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin hem
de öyle çocuklara falan kalır diye değil,
ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın
için,
Yaşamak yani ağır bastığından…”
Nazım Hikmet


Zeytin
Günlük kullanım alanlarından tutunda faydalarına, mitolojideki yerine ve ülke ekonomilerindeki katkılarına kadar sayamayacağımız ve bilmediğimiz birçok sırrı içinde gizleyen zeytin ağacı Anadolu’da kutsal kabul edilir. Anadolu halkları arasında incir babadan zeytin dededen kalır diye bir söz vardır ve babalar ve dedeler çocuklarına ve torunlarına zeytinliğe abdestsiz girilmez der öğüt verirler.

Ölmeyen ağaç, ölmez ağacı olarak da nitelendirilen bu değerli bitkinin insanlık tarihi kadar eski olduğu düşünülmekteridir. Zeytin ağacının 39-40 bin yıl öncesinden beri var olduğu tahmin edilmektedir.

Zeytin oleaceae familyasından bir bitkidir, ismi Yunanca elaia, Latince olea’ dan gelmektedir. Boyu 2- 10 metre arasında değişen ancak 15-20 metreye kadar da çıkabilir. Genellikle 300-400 yıl gibi uzun ömürlü bir ağaç olan zeytinin 2000 yıl yaşayanları olması onun olasılıkla kuraklıktan etkilenmeyen bir bitkidir. Zeytinin anavatanı Güney Ön Asya olarak kabul edilmektedir (Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş).

Bununla birlikte; 2012 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Mücahit Taha Özkaya, araştırma sırasında Cudi ve Küpeli dağlarının 1157 rakımlı bölgesinde meyve veren zeytin ağaçlarına rastlanmış ve belgelenen zeytin ağaçlarının 2500 ile 3000 yaşında olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuç zeytin ağacının bu rakım ve yükseklikte de üretilebildiğinin anlaşılması açısından çok önemlidir.

Kuran-I Kerim’ de

Kuran-I Kerim’ de zeytin yetiştirilen yerlerin emin ve güvenilir yerler olduğu bildirilerken ayrıca ayetlerde de zeytine ve zeytin ağacına yer verilmiştir.

"Sizin için gökten su indiren O' dur; içecek ondan, ağaç ondandır (ki) hayvanlarınızı onda otlatmaktasınız. Onunla sizin için ekin, zeytin, hurmalıklar, üzümler ve meyvelerin her türlüsünden bitirir." (Nahl Suresi, 10-11)

"O'nun nurunun misali, içinde çerağ(çıra) bulunan bir kandil gibidir; çerağ(çıra) bir sırça içerisindedir; sırça, sanki incimsi bir yıldızdır ki, doğuya da, batıya da ait olmayan kutlu bir zeytin ağacından yakılır;  (bu öyle bir ağaç ki)  neredeyse ateş ona dokunmasa da yağı ışık verir.  (Nur Suresi, 35)

Mitolojide Zeytin

Zeytin ağacının ve meyvelerinin önemini vurgulayan pek çok hikaye var. Yunan ve Roma Mitolojileri zeytini (Ağaçların Kralı), Kolumella “İlk yaratılan ağaç” Homeros ise zeytin yağını “Altın sıvı” olarak tabir edilir.
Zeka, aydınlık, beceri ve el sanatları Athena’nın ile Deniz tanrısı Poseidon, Atina şehrinin tanrıçası olmak için Olimpos Tanrısı Jüpiter’in düzenlediği yarışmaya katılırlar. Jüpiter, Atina şehrini, kendisine insanlığa en yararlı hediyeyi sunana vereceğini ilan eder.  Poseidon, Atina akropolünün üstünde tuzlu bir göl (deniz) oluşturur, ise bir zeytin ağacı. Athena, bu bitkinin, insanlığın yaralarını iyi edecek bir merhem, lezzetli ve bol enerjili bir besin maddesi ve karanlıkları aydınlatacak bir alev olduğunu söyler. Jüpiter, Atina’nın yönetimini, denizden daha yararlı olan zeytin ağacını kendisine sunan Athena’ya verir. Persler, Atina’ya saldırdıklarında akropoldeki zeytin ağacını yakarlar, ne var ki, ağaç bir gecede tekrar filizlenip ölümsüzlüğünü kanıtlar. Bu olay zeytinin barışın, verimliliğin, gücün ve temizliğin sembolü olarak kabul etmelerine sebep olmuştur.
Zeytinin ve zeytinyağının kullanılan, bilinen faydaları yaygın ve tipik örnekleriyle şunlardır:

Ağrı, Yanık ve Çeşitli Yara Tedavilerinde Kullanımı:
İncinen yer zeytinyağıyla ovulursa, yumuşatır ve ağrıyı alır. Zeytinyağı iltihaplı bölgeye damlatılınca iyileştirir. Yaralanmalarda zeytini çekirdeğiyle ezip sürdüğünde iyi gelir; incinmeler de, yumuşatır. Burkulan yere çekirdeğiyle birlikte ezilen zeytin sarılır. Karın ağrısında, sızma zeytin yağına kimyon karıştırıp sürüldüğünde ve üzerine ılık havlu sarılırsa iyi gelir. Mide ve karın gazlarını alır, kimyon ciltte leke yapmaz, zeytinyağı da cildi güzelleştirir. Zeytinyağı yanıklarda, yara tazeyken hiç hava almayacak şekilde sarıldığında yanık izinin oluşmasını önler. Zeytinyağının yanı sıra, zeytin çekirdeğinin yutulmasının mide rahatsızlıklarına iyi geldiği ve mide yaralarını iyileştirdiği bilinmektedir.
Emziren annelerde oluşan meme ucu çatlaklarına zeytinyağı sürülür. Tırnak kenarlarında çıkan ek tırnaklara, tırnak dikenine ve iltihaba (dolama) geceden zeytinyağı sürünce, yumuşatır ve yok eder. Zeytin ağacının kabuğundan sızan zamksı sıvının yara iyileştirici özelliğinin yanı sıra alkolle birlikte kullanıldığında saçları güçlendirdiği bilinir. Zeytinyağı biberiye yağıyla birlikte kullanılırsa kepeğe iyi gelir.
 Bebeklerde Kullanımı:

Bebekler pişik olunca, zeytinyağı hafifçe yakılarak soğutulduktan sonra pamukla silinirse pişiği önler. Bebeklerde mamanın içine bir çay kaşığı kadar eklenen zeytinyağı, bebeğin sindirimine yardım eder. Eklem yerlerinden oynayan çocuklara “eyesi battı” denir; bu durumdaki çocuğa kızdırılmış zeytinyağıyla masaj yapılır. Zeytinyağını bir cezvede kızdırıp, asidini uçurduktan sonra yağlanan bebekler rahat uyur. Zeytinyağı bebeklerde safra söktürücü, bağırsak yumuşatıcı ve kabızlık gidericidir. 
Manisa Soma da Zeytin Katliamı
Manisa Soma da Zeytin Katliamı
Manisa Soma da Zeytin Katliamı
Manisa Soma da Zeytin Katliamı


Manisa Soma da Zeytin Katliamı
Manisa Soma da Zeytin Katliamı
Manisa Soma da Zeytin Katliamı
Manisa Soma da Zeytin Katliamı
Manisa Soma da Zeytin Katliamı

Manisa Soma da Zeytin Katliamı
Manisa Soma da Zeytin Katliamı
Manisa Soma da Zeytin Katliamı
Manisa Soma da Zeytin Katliamı
Manisa Soma da Zeytin Katliamı
Manisa Soma da Zeytin Katliamı


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünya Nereye Gidiyor

Göbek mi atalım?